OKULA DEVAMSIZLIĞI ÖNLEME

19.02.2024 223

OKULA DEVAMSIZLIĞI ÖNLEME

 

-VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ-

 

 DAVUT ZEKİ AKPINAR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

 REHBERLİK SERVİSİ

DEVAMSIZLIK

 

Okulda devamsızlığın tanımı,okul dönemi içerisinde öğrencinin mazeretsiz olarak okulda bulunmaması olarak tanımlanır.

 

Okula devamsızlık bir sorundur. Okula devamsızlık birçok etmenden kaynaklanabilen ve öğrencinin akademik ve sosyal başarısını olumsuz yönde etkileyebilen istenmeyen bir öğrenci davranışıdır. Çocukların eğitimlerini etkili bir şekilde devam ettirebilmeleri için okula devam önemli bir konudur. Kaçırılan bir dersin telafisi çok zor olmaktadır.

 

Okula düzenli bir şekilde devam etmeyen çocukların okula karşı bağları zayıflayabilir ve adaptasyon problemleri yaşayabilirler. Kötü arkadaş seçimi,maddekullanımları, suça itilme vb. gibi davranışlar göstermeleri okula devamsızlık ile bağlantılıdır.

 

Bilindiği üzere eğitime devam etme yasal bir zorunluluktur. Bu yasal zorunluluklar çocukların ilkokul ve ortaöğretim eğitimlerini almasını zorunlu kılmıştır.

 

İki tür devamsızlık vardır:

·         Aralıklı Devamsızlık: Öğrencilerin eğitim gördükleri okullara bazen gelip bazen gelmeme durumlarıdır.

 

·         Sürekli Devamsızlık: Öğrencilerin hazır bulunuşlukları yeterli olmasına rağmen okula hiç gelmeme durumlarıdır.

DEVAMSIZLIK NEDENLERİ

·         Anne ve babanın ilgisini çekme isteği,

 

·         Okul dışında çocuğun ilgisini çeken etkinlik ve ortamların bulunması(arkadaş ortamı, internet kafe, alışveriş merkezleri vb.)

 

·         Parçalanmış ailelerde aile desteği ve iletişimin zayıf olması,

 

·         Okulda kendini başarısız hissetmesi,

 

·         Öğretmen, okul yönetimi ve arkadaşları ile ilgili iletişim problemleri,

 

·         Ailenin çocuğun devamsızlığını takip etmemesi,

 

·         Okula uyum sağlayamama,

 

·         Akran zorbalıkları,

 

·         Öğrencinin hayır diyememesi,

 

·         Öğrencinin ev işlerinde yada başka işlerde çalıştırılması,

 

·         Sağlık sorunları vb.

 

ANNE VE BABALARA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ:

·         Dinleyin: Çocuğunuzla tamamen farklı düşüncelerde olsanız bile onu dinleyin ne anlatmak istediğini anlamaya çalışın.

·      Önemsiz konuları görmezden gelmeye çalışın: Çocuklarınızın ergenlik dönemindeki davranışları ve düşünceleri sizleri ne kadar rahatsız etse de çocuğunuzu sürekli eleştirmekten lütfen sakının. Önemsiz konuları görmezden gelmeye çalışın. Önemli konularda düşüncelerini söyleyebilirsiniz ancak çocuğunuzun da sizlerden farklı düşüncelere sahip olabileceğini sakın unutmayın.

·       Davranış ile çocuğunuzu ayırın: Sizi rahatsız eden şey ile onu yapan kişiyi birbirine karıştırmayın.Çocuklarınızın davranışları nedeniyle öfkelendiğiniz ya da üzüldüğünüz durumlar olabilir. Ancak bu durumlar sonucunda çocuğunuza sevginiz bitmeyecektir. Hatta tam tersi olarak ona değer verdiğiniz için bu duyguları yaşadığınızı unutmayın. Öfkenizi kişi olarak varlığına değil davranışları üzerinde odaklamaya dikkat ediniz.

·         Takdir edin: Çocuğunuzu yapmış olduğu işlerden ve göstermiş olduğu başarılardan dolayı takdir etmeye çalışın.

·         Uzlaşma sağlayın: Fikir ayrılıkları yaşadığınız zaman her iki tarafında kabul edebileceği bir uzlaşma zemini bulmaya çalışın 

.         Eleştirilmeye hazırlıklı olun: Çocuklarınız sizleri bazı durumlarda eleştirebilir. Bu durumlara hazırlıklı olmalısınız.

·         Çocuklarınızdan vazgeçmeyin: Çocuklarınızın size yöneltmiş olduğu eleştirilerden sonra onlardan vazgeçme yoluna gitmeyin.

·     Ruh durumunda sürekli değişimler: Buyaşlarda hormonel değişimler yüzünden çocuklarınızın ruh durumlarında sürekli değişimler olabilir. Bu durumları anlaşıyla karşılamaya çalışın.

·      Gerektiğinde profesyonel yardım alın: Çocuğunuzla ilgili her türlü sorunda (iletişim sorunları,ailevi sorunlar,okula devam etmesini engelleyen sebepler (vb.) öğretmenler, okul yönetimi ve okul rehberlik servisi ile birlikte çözüm aramaktan asla çekinmeyin, onlar size yardımcı olacaklardır.

·      Çocuğunuzun hayatı ile ilgili bilgi edinmeye çalışın: Çocuğunuzun okulda ya da sosyal ortamlarda arkadaşlık ettiği kişileri tanımaya ve neler yaptıkları hakkında bilgi edinmeye çalışın. Çocuğunuzun okuldaki öğretmenleriyle tanışın. Çocuğunuz okulda herhangi bir sorun yaşıyorsa, ders kaçırıyorsa, okula özürsüz devamsızlık yapıyorsa ya da derslerinde yardıma ihtiyaç duyuyorsa okulla bağlantıya geçin.